Wednesday, December 30, 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(2)

  MINGGU10 RESIPI (2)


                                            
              MUHAMAD HAFIZUDDIN BIN AHMAD                             MUHAMAD SAHLAN BIN BUTAI 

                                       195131                                                                             196032                    

Pan Ayam Masam Manis
 Diilhamkan oleh rasa hidangan Asia kegemaran kami, berikut adalah resipi yang menggunakan khasiat nanas kalengan, dengan sayuran biasa. Untuk menjadikannya lembar, ayam tidak dilapisi roti atau digoreng. Masukkan sebilangan besar sos sedap yang anda suka, dan jika ada yang tersisa, simpan sos di dalam peti sejuk dalam bekas tertutup, sehingga satu minggu. Ia juga sos yang sedap untuk pembuka selera gaya Asia. Hidangkan nasi kukus panas.

 
Persediaan: 30 minit
Masak: 25 minit
Jumlah: 55 minit
Hidangan: 4
 Hasil : 4 sajian
 
 Bahan-bahan
 2 (8 auns) kaleng nanas dalam jus
 1 lada bel merah, dibiji dan dipotong menjadi kepingan 1 inci
 1 lada bel hijau, dibiji dan dipotong menjadi kepingan 1 inci
 1 lobak merah, dikupas dan dihiris secara menyerong
 ½ bawang merah, potong 1 inci
 3 sudu besar minyak alpukat
 garam dan lada hitam tanah secukup rasa
 1 ½ paun dada ayam tanpa kulit tanpa tulang, potong 1 inci
 air mengikut keperluan
 2 sudu tepung jagung
 ½ cawan gula perang ringan
 ⅓ cawan cuka beras
 3 sudu besar sos tomato
 3 sudu kicap
 1 sudu besar sos bawang putih
 1 sudu besar pes halia-bawang putih
 ⅛ sudu teh lada putih tanah

Cara Cara Memasak
✅ Langkah 1
Panaskan ketuhar hingga 425 darjah F (220 darjah C).
✅Langkah 2
Tiriskan nanas dan masukkan jus ke dalam ukuran cecair 1 cawan. Letakkan nanas yang telah dikeringkan dalam mangkuk pencampuran besar; mengetepikan.
✅ Langkah 3
Masukkan paprika, lobak merah, dan bawang merah ke dalam nanas. Tuangkan 2 sudu minyak alpukat ke atas dan taburkan dengan garam dan lada. Kacau hingga dilapisi minyak dan perasa, kemudian sebarkan dalam satu lapisan pada loyang. Masukkan ayam ke dalam mangkuk yang sama, gerimis dengan baki 1 sudu minyak, dan perasakan dengan garam dan lada. Lumurkan ke lapisan ayam dan nestle di atas loyang antara bahagian nanas dan sayur.
✅Langkah 4
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga sayur-sayuran lembut dan ayam dimasak, kira-kira 25 minit.
✅Langkah 5
Sementara itu, tambahkan air secukupnya ke jus nanas yang disediakan untuk membuat 1 cawan cair. Pindahkan 3 sudu besar cecair ke mangkuk kecil dan masukkan tepung jagung. Kacau dengan garpu atau pukul sehingga sebati.
✅ Langkah 6
Tuangkan baki cair ke dalam periuk dengan gula merah, cuka beras, saus tomat, kicap, sos bawang putih, pes bawang putih halia, dan lada putih. Didihkan, kacau sekali-sekala, dengan api sederhana tinggi. Perlahan-lahan masukkan campuran tepung jagung, pukul sebentar. Kembali mendidih dan biarkan menebal, memukul terus, kira-kira 1 minit.
✅ Langkah 7
Taburkan ayam, nanas, dan sayur-sayuran dengan sos untuk dihidangkan.
 
Nota Masakan:
Anda boleh menggunakan minyak masak berperisa neutral untuk minyak alpukat.
Untuk menjimatkan masa, bukannya membuat sos, anda juga boleh menggunakan sos manis dan masam Asia kalengan.
 
Fakta Makanan
Setiap hidangan:
524 kalori; protein 37.7g; karbohidrat 58.6g; lemak 14.9g; kolesterol 96.9mg; natrium 1236.2mg.
 
Rujukan  : Allrecipes. (2020). Sheet Pan Sweet And Sour Chicken. Dicapai pada Disember 30, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/279987/sheet-pan-sweet-and-sour-chicken/

Berikut merupakan bukti kehadiran saya pada Minggu 10 


No comments:

Post a Comment

BBN3402SATU2020: PENTERJEMAHAN BERBANTUKAN KOMPUTER

MUHAMMAD HAFIZUDDIN BIN AHMAD (195131) Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada Prof Normaliza khususnya sebagai tenaga pengajar...