Wednesday, December 30, 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(4)

   

MINGGU10 RESIPI (4)


                                            
              MUHAMAD HAFIZUDDIN BIN AHMAD                             MUHAMAD SAHLAN BIN BUTAI 

                                       195131                                                                             196032                    


Kek Spintz

 

 

 

Persediaan : 30 minit

 Masak : 30 minit

 Jumlah :1 jam

 Hidangan : 12

 Hasil: Kek lapis 1.9 inci

 

Bahan-bahan

 2 cawan tepung serba guna

1 sudu teh serbuk penaik

2 sudu teh baking soda

½ garam teh

¾ cawan serbuk koko tanpa gula

2 cawan gula putih

2 biji telur

½ cawan minyak sayuran

1 cawan susu

2 ½ sudu teh ekstrak vanila1 cawan kopi panas, panas, dan dibancuh

1 cawan mentega kacang halus

1 sudu teh mentega, dilembutkan

⅓ cawan gula-gula

2 sudu teh esktrak vanilla

3 sudu besar krim berat

4 cawan gula-gula

4 sudu mentega tanpa garam

458 cawan serbuk koko tanpa gula

1 biji telur putih

2 sudu teh ekstrak vanilla

1 garam secubit

5 sudu besar krim berat

 

Cara Cara Memasak

Langkah 1

Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah C), dan minyak dan tepung dua kuali bulat 9 inci.

 

Langkah 2

Ayak tepung, baking soda, serbuk penaik, 1/2 sudu teh garam, dan 3/4 cawan koko.

 

Langkah 3

Dalam mangkuk besar, campurkan gula putih, minyak, dan 2 biji telur. Masukkan susu dan 2 1/2 sudu teh vanila; gaul sebati. Campurkan dalam bahan yang telah diayak, dan kemudian masukkan kopi panas. Tuangkan adunan nipis ke dalam kuali.

 

Langkah 4

Bakar selama 30 minit. Keluarkan kuali dari ketuhar. Tutup segera dengan sehelai kerajang, dan kemudian tuala. Sejukkan selama 10 minit. Keluarkan kek dari loyang. Letakkan di rak dawai, dan tutup lagi dengan kerajang dan tuala (wap yang dihasilkan dengan menutup menjadikan kuih-muih ini lembab). Sejukkan sepenuhnya.

 

Langkah 5

Untuk Membuat Pengisian: Dalam mangkuk kecil, krim mentega kacang, 1/4 cawan ditambah 2 sudu gula gula, dan 1 sudu teh mentega atau marjerin. Pukul dengan baik. Kacau 3 sudu krim dan 2 sudu teh vanila. Ketepikan sehingga kek sejuk.

 

Langkah 6

Untuk Membuat Pembekuan: Dalam mangkuk pencampuran, gabungkan 4 cawan gula gula, 4 sudu mentega atau marjerin, 1/3 cawan ditambah 2 sudu koko, putih telur, 2 sudu teh vanila, secubit garam, dan 5 sudu krim. Pukul dengan pengadun tinggi sehingga fros sangat berkrim, kira-kira 2 minit. Isi dan sejukkan kek yang telah disejukkan.

 

Fakta Pemakanan

Setiap hidangan:

702 kalori; protein 11.5g; karbohidrat 103g; lemak 30.5g; kolesterol 57.3mg; natrium 480.5mg.

 

Rujukan : Allrecipes. (2020). Sheet Pan Sweet And Sour Chicken. Dicapai pada Disember 30, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/279987/sheet-pan-sweet-and-sour-chicken/


Berikut merupakan bukti kehadiran saya pada Minggu 10 

 

 

No comments:

Post a Comment

BBN3402SATU2020: PENTERJEMAHAN BERBANTUKAN KOMPUTER

MUHAMMAD HAFIZUDDIN BIN AHMAD (195131) Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada Prof Normaliza khususnya sebagai tenaga pengajar...