MINGGU10 RESIPI (4)
MUHAMAD HAFIZUDDIN BIN AHMAD MUHAMAD SAHLAN BIN BUTAI
195131 196032
Kek Spintz
Persediaan : 30 minit
Hasil: Kek lapis 1.9 inci
Bahan-bahan
1 sudu teh serbuk penaik
2 sudu teh baking soda
½ garam teh
¾ cawan serbuk koko tanpa gula
2 cawan gula putih
2 biji telur
½ cawan minyak sayuran
1 cawan susu
2 ½ sudu teh ekstrak vanila1 cawan kopi panas, panas, dan dibancuh
1 cawan mentega kacang halus
1 sudu teh mentega, dilembutkan
⅓ cawan gula-gula
2 sudu teh esktrak vanilla
3 sudu besar krim berat
4 cawan gula-gula
4 sudu mentega tanpa garam
458 cawan serbuk koko tanpa gula
1 biji telur putih
2 sudu teh ekstrak vanilla
1 garam secubit
5 sudu besar krim berat
Cara Cara Memasak
Langkah 1
Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah C), dan
minyak dan tepung dua kuali bulat 9 inci.
Langkah 2
Ayak tepung, baking soda, serbuk penaik, 1/2 sudu teh garam,
dan 3/4 cawan koko.
Langkah 3
Dalam mangkuk besar, campurkan gula putih, minyak, dan 2 biji
telur. Masukkan susu dan 2 1/2 sudu teh vanila; gaul sebati. Campurkan dalam
bahan yang telah diayak, dan kemudian masukkan kopi panas. Tuangkan adunan
nipis ke dalam kuali.
Langkah 4
Bakar selama 30 minit. Keluarkan kuali dari ketuhar. Tutup
segera dengan sehelai kerajang, dan kemudian tuala. Sejukkan selama 10 minit.
Keluarkan kek dari loyang. Letakkan di rak dawai, dan tutup lagi dengan
kerajang dan tuala (wap yang dihasilkan dengan menutup menjadikan kuih-muih ini
lembab). Sejukkan sepenuhnya.
Langkah 5
Untuk Membuat Pengisian: Dalam mangkuk kecil, krim mentega
kacang, 1/4 cawan ditambah 2 sudu gula gula, dan 1 sudu teh mentega atau
marjerin. Pukul dengan baik. Kacau 3 sudu krim dan 2 sudu teh vanila. Ketepikan
sehingga kek sejuk.
Langkah 6
Untuk Membuat Pembekuan: Dalam mangkuk pencampuran, gabungkan
4 cawan gula gula, 4 sudu mentega atau marjerin, 1/3 cawan ditambah 2 sudu
koko, putih telur, 2 sudu teh vanila, secubit garam, dan 5 sudu krim. Pukul
dengan pengadun tinggi sehingga fros sangat berkrim, kira-kira 2 minit. Isi dan
sejukkan kek yang telah disejukkan.
Fakta Pemakanan
Setiap hidangan:
702 kalori; protein 11.5g; karbohidrat 103g; lemak 30.5g;
kolesterol 57.3mg; natrium 480.5mg.
Rujukan : Allrecipes. (2020). Sheet Pan Sweet And Sour
Chicken. Dicapai pada Disember 30, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/279987/sheet-pan-sweet-and-sour-chicken/
Berikut merupakan bukti kehadiran saya pada Minggu 10
No comments:
Post a Comment